pondělí 9. listopadu 2015

Školím, školíme, školíte... i to je jednou poprvé

Nedávno jsem měl to štěstí, že jsem mohl prezentovat on-line nástroje ve výuce. Jelikož to bylo moje první ostré lektorování, vybral jsem si téma, které mě baví a ve kterém jsem si vcelku jistý. Jednalo se o prezentaci Google Apps for Education (GAFE), Google Classroom a nástroje pro zpětnou vazbu, kterým je Socrative. 
Už před dvěma měsíci jsem jako svůj požadavek uvedl WiFi, dataprojektor a vlastní zařízení, které by si měl každý účastník přivézt. Vyrazil jsem následně lektorovat na Festival pedagogické inspirace, který se konal v Základní škole v Kunraticích. Kapacitu jsem si stanovil na 20 posluchačů, přihlásilo se jich 14, z čehož jsem měl velkou radost a těšil jsem se, čím se vzájemně obohatíme.

Ale ne vše běželo úplně podle plánu. Abyste nemuseli vyprodukovat takové množství adrenalinu jako já, zde je pár mých postřehů a tipů, co a jak příště udělám určitě jinak. Nebudu se zde zabývat správným vedením prezentace, ale spíše jejím technickým zabezpečením. 


Ověřte si své požadavky a buďte konkrétní

Důvěřuj, ale prověřuj! Asi takto by se to dalo celé shrnout. Jaké bylo totiž moje překvapení, když ve třídě nebyl projektor s HDMI kabelem, ale pouze s VGA. Sice, dle mého předpokladu, byly na dataprojektoru HDMI dva výstupy, ale kabel pouze VGA. Zpětně si ale uvědomuji, že jsem velmi naivně a nerozumně bral HDMI jako samozřejmost.

  • TIP č. 1 Připravenost učebny, ve které budete prezentovat, si ověřte telefonicky den předem. Chtějte mluvit přímo s člověkem, který je za učebnu zodpovědný. Nespokojujte se s odpovědí kohokoli, kdo vám řekne něco ve smyslu "on říkal, že je to prý v pohodě". Chtějte konkrétního člověka a zkontrolujte postupně veškeré (a přesně specifikované) požadavky a potřeby pro zabezpečení vašeho semináře.
  • TIP č. 2 Buďte i vy při zadávání požadavků konkrétní! Pokud pro své školení požadujete dataprojektor, který si chcete připojit pomocí HDMI kabelu, nesázejte na jasnovidectví tamního správce ICT a tuto skutečnost mu sdělte.
  • TIP č. 3 Další možností je vozit si dataprojektor vlastní a tím předejdete většině podobných problémů. Kousek volné zdi totiž najdete téměř vždy a všude.
  • TIP č. 4 Do učebny, kde bude školení probíhat. přijďte minimálně s hodinovým předstihem. Nevěřili byste, co vše se dá ještě během 60 minut zachránit.

Požadujete po posluchačích vlastní zařízení?

I přesto, že požadujete vlastní zařízení každého účastníka, nespoléhejte na to, že si ho opravdu každý přinese. 
  • TIP č. 5 Pokud máte možnost, doneste několik zařízení vlastních (v případě iPadů či tabletů to není zas tak velký problém) nebo se pokuste školení zajistit v učebně s PC. Takovou učebnou je většinou učebna ICT nebo např. knihovna. 
  • TIP č. 6 Pokuste se zajistit kontakt na účastníky workshopu a sdělte přímo jim, co od nich budete požadovat. Buďte ale i zde velmi konkrétní. Sdělte jim např. požadovaný operační systém, verzi a jazyk programu. Například při společném procházení menu v rámci školení, může nejednotnost jazykových verzí řádně zamotat hlavu oběma stranám a nemálo zdržovat. Přítomnost aplikací a jejich správnou funkčnost u posluchačů zjišťujte, pokud je to možné, průběžně před začátkem akce.
  • TIP č. 7 Počítejte s tím, že baterie v zařízeních posluchačů u delšího setkání většinou nevydrží a pokud není přítomna zásuvka přímo u stolů, přivezte několik prodlužovaček. Vyhnete se tak nepříjemnému odbíhání účastníků k nejbližším zásuvkám.

Spoléháte na WiFi?

U připojení k internetu si zjistěte úroveň a řešení tamního zabezpečení. V případě, že pořadatel používá např. proxy server, ochranu pomocí MAC adres nebo jiné vychytávky, může být možnost připojení velmi omezená.
  • TIP č. 8 Rychlost připojení se úměrně snižuje počtu připojených zařízení. To, že vám WiFi "jede" před začátkem školení nemusí nutně znamenat, že tomu tak bude i po připojení několika dalších zařízení.
  • TIP č. 9 V případě ochrany pomocí proxy serveru apod. se raději pokuste domluvit na připojení vlastního routeru, ke kterému budou následně přistupovat také ostatní uživatelé.
  • TIP č. 10 WiFi, pokud neběží jak má, dokáže lektorovi dost zavařit. Pokud chcete předvést výhody a rychlost práce s cloudovými a on-line nástroji, počítejte s tím, že WiFi jako naschvál nepoběží. Buďte na tuto situaci připraveni a vytvořte si pro tyto případy například náhledy obrazovek z aplikací. Na těchto náhledech můžete následně alespoň v omezené míře předvést jejich funkcionalitu.

Používáte iPad a Apple TV?

Apple TV je vážně super věc. Když správně funguje... Požaduje to ale několik součástí, které nesmíte opomenout. Aby bylo možné skutečně využít Apple TV kdykoli a kdekoli, nezapomeňte si přibalit
  • Apple TV
  • Napájecí kabel
  • HDMI kabel (ideálně do 3 metrů délky)
  • Ovladač (k zadávání hesla pro WiFi a případných dalších nastavení nutné)
  • Prodlužovací napájecí kabel
V aplikaci Keynote vytvoříte velmi efektní prezentace. Pokud ale prezentujete přímo z iPadu, mohou se vyskytnout problémy s připojením k projektoru.
  • TIP č. 11 Na školení s sebou vždy vozte nejrůznější redukce a udělátka pro propojení. Při použití redukce k HDMI kabelu sice nebudete v učebně s iPadem plně mobilní, ale rozhodně alespoň odprezentujete.
  • TIP č. 12  Při zapojení redukce na VGA kabel počítejte s tím, že tento kabel neumí přenášet zvuk, tak jak je tomu u HDMI.
  • TIP č. 13 Aby při připojení přes Apple TV běžela korektně například videa, měla by být WiFi síť (konektivita) co nejspolehlivější.
  • TIP č. 14 Pokud vám to prostor, topologie sítě a správce ICT umožní, pokuste se zapojit Apple TV přes síťové rozhraní (RJ45). Přenos videa a zvuku tak bude nejkvalitnější.
  • TIP č. 15 Vždy si připravenou prezentaci v Keynote stáhněte pro všechny případy také ve formátu PowerPointu a PDF. V případě nefunkčnosti Aplle TV sice přijdete o efekty, ale nikoli o čest ;) Kromě efektů se vám také, v případě stažení jako soubor PowerPointu, nejspíše změní písmo. To vše si zkontrolujte předem.
  • TIP č. 16 Kupte si MacBook :)

Časový rozvrh

Máte před seminářem jasný časový plán? Nemáte? Tak byste mít měli. Máte následně možnost někde zpomalit, někde zrychlit, ale víte, že posluchačům předáte vše, co jste jim předat chtěli.
  • TIP č. 17 Pokud o sobě víte, že stejně jako já se na vámi připravený harmonogram zapomenete podívat, není nic snazšího, než použít budík ve vašem mobilním telefonu, či v chytrých hodinkách.

Jelikož toto lektorování, jak jsem uváděl výše, bylo mé první ostré, zcela jistě jsem na mnoho důležitých věcí zapomněl. Prosím tedy o jejich doplnění v komentářích.

Závěr 

Když s sebou nemáte redukce ani náhradní zařízení, musíte mít s sebou přátele. Tímto chci ještě jednou moc poděkovat Slávkovi Horovi (ZŠ Planá nad Lužnicí, GEG Učte s námi) za zapůjčení redukce a Lence Říhové (Speciální škola Poděbrady, i-Sen) za zapůjčení několika kusů iPadů pro účastníky workshopu.

Cloud je skvělý, ale...

Ať žije PLE!

Také s námi souhlasíte?

Žádné komentáře:

Okomentovat